Geluidsvervuiling in de industrie: De gevolgen voor werknemers en hoe ze te beschermen

Bescherming van harde geluiden in de industrie

Wist u dat geluidsoverlast in de industrie ernstige gevolgen kan hebben voor uw werknemers? Overmatige blootstelling aan harde geluiden kan leiden tot permanente schade aan het oor, zoals gehoorverlies, oorsuizingen of de waarneming van een piepend geluid. Het kan ook de bloeddruk verhogen en leiden tot concentratieproblemen, stress en vermoeidheid. Daarom is het belangrijk om stappen te ondernemen om het gehoor van uw werknemers te beschermen. In deze blogpost bespreken we de effecten van geluidshinder op werknemers en hoe u hen kunt beschermen tegen schade.

De effecten van geluidshinder op werknemers.

Geluidsoverlast in de industrie kan verschillende negatieve gevolgen hebben voor de werknemers. Het meest voorkomende effect is gehoorverlies, maar geluidshinder kan ook tinnitus veroorzaken, of de waarneming van een piepend geluid. Bovendien kan het leiden tot verhoogde bloeddruk, concentratieproblemen, stress en vermoeidheid. Al deze effecten kunnen ernstige gevolgen hebben voor uw werknemers en uiteindelijk uw bedrijf. Daarom is het belangrijk dat u maatregelen neemt om uw werknemers tegen lawaai te beschermen.

Wettelijke verplichting: het dragen van gehoorbescherming

Door de Arbowet zijn werkgevers wettelijk verplicht ervoor te zorgen dat hun werknemers niet worden blootgesteld aan geluidsniveaus die hoger zijn dan 80 decibel (dB). Dat komt overeen met het lawaai van een drukke weg. Als uw werknemers worden blootgesteld aan geluidsniveaus van meer dan 80 dB, moet u maatregelen nemen om hen tegen schade te beschermen zoals werk oordoppen. Daarnaast moet ook de noodzaak van dit hoge volume in de RI&E worden opgenomen. Er zullen dan ook maatregelen moeten worden getroffen.

Hoe herken je gehoorschade?

Gehoorschade kan men als volgt herkennen:

  • Je praat steeds harder
  • Je zet de TV of radio steeds harder.
  • Hoge tonen of zachte geluiden worden niet meer gehoord.
  • Met telefoneren hoor je de wedepartij slecht.
  • Je hebt moeite met het voeren van een gesprek in een rumoerige omgeving.
  • Je hoort soms fluit-, piep- of bromtonen.

Hoe voorkom je gehoorschade in de industrie?

Gebruik gehoorbescherming op maat voor de industrie. Er zijn verschillende soorten gehoorbescherming, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Zo zijn er bijvoorbeeld oordopjes, oorkappen en kan je kiezen bij oordoppen uit verschillende materialen. Elk met zijn eigen voordelen.