Een energielabel voor uw huis: Het is verplicht en aan te raden!

Energielabel woning

Misschien heb je het al gehoord: vanaf juli 2021 is het verplicht om een definitief energielabel woning te verstrekken bij de verkoop of verhuur van je huis. Deze nieuwe wet heet in het Nederlands het 'Energieprestatiecertificaat' (EPC). Het maakt deel uit van de EU-richtlijn betreffende de energieprestatie van gebouwen, die in het leven is geroepen om alle gebouwen energie-efficiënter te maken en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Maar zelfs als u niet van plan bent om uw huis in de nabije toekomst te verkopen of te verhuren, adviseren wij altijd om een EPC aan te vragen. Het is de enige manier om een duidelijk inzicht te krijgen in de sterke en zwakke punten van uw huis als het gaat om energie-efficiëntie - en wat u moet doen om de waarde van uw woning te verbeteren!

Waar wordt op gelet bij het geven van een energielabel

Het energielabel is gebaseerd op een aantal factoren, waaronder:

- het type woning;

- het jaar waarin het gebouwd is;

- de isolatie;

- het type verwarmingssysteem;

- het al dan niet aanwezig zijn van zonnepanelen, enz

Op basis van deze en andere factoren krijgt uw huis een energielabel op een schaal van A (zeer efficiënt) tot G (inefficiënt). Hoe hoger de score, hoe aantrekkelijker uw huis zal zijn voor potentiële kopers - en hoe hoger de marktwaarde ervan!

Waarom is een energielabel belangrijk?

Een energielabel is niet alleen belangrijk voor het verkopen of verhuren van uw woning; het is ook van cruciaal belang voor uw huis energie-efficiënter te maken. Immers, alleen door te begrijpen waar het aan schort in uw huis, kunt u de nodige verbeteringen aanbrengen.

Als uw huis bijvoorbeeld slecht geïsoleerd is, zou u kunnen overwegen om in nieuwe ramen of isolatie te investeren. Dit soort verbeteringen zal uw huis niet alleen comfortabeler maken om in te wonen; zij zullen ook uw energierekeningen verlagen en het milieu helpen. Met andere woorden, het is een win-win situatie!

Hoe krijgt u een energielabel?

Door er een aan te vragen bij opstal taxateurs!