Alles wat je wil weten over elektronische sigaretten

Wat zijn E-sigaretten?

Elektronische sigaretten, ook wel e- sigaretten of verdampers genoemd, zijn elektronische apparaten die worden gebruikt om roken te simuleren. Ze zijn bedoeld voor rokers die de smaak van nicotine willen hebben, maar niet de geur, teer en giftige rook hebben die door traditioneel roken wordt geproduceerd. E-sigaretten zijn apparaten op batterijen die vloeibare nicotineoplossingen verdampen om veiligere dampen te produceren die alleen de nicotine bevatten waarnaar je op zoek bent.

Het ontwerp van e-sigaretten zorgt ervoor dat het er net zo uitziet en aanvoelt als gewone sigaretten. De meeste elektronische sigaretten zijn herbruikbaar en worden geleverd met vervangbare of hervulbare patronen. Wegwerpmodellen zijn ook beschikbaar, meestal met dezelfde smaken als herbruikbare cartridges

Onderdelen van de e-sigaretten

De meeste e-sigaretten bestaan uit drie hoofdbestanddelen.

De batterij

De batterij bevindt zich aan het einde van de elektronische sigaret, soms met een rode led aan het einde om de gloed van een echte sigaret na te bootsen. De batterij is verbonden met een verwarmingselement in het midden van de elektronische sigarettenkoker. Na het nemen van de eerste trek zal het snel opwarmen, waardoor de vloeibare nicotine die ermee in contact komt, verdampt. Het verwarmingselement is geïnstalleerd op een patroon met vloeibare nicotine. Vloeibare nicotine verdampt door het verwarmingselement en wordt via de patroon en het mondstuk terug naar de gebruiker gezogen.

De vloeistof

Vloeibare nicotine, ook wel e-liquid of e-juice genoemd, is meestal gemaakt van propyleenglycol en wordt vaak gebruikt als voedseladditief en astma-inhalator. Er zijn geen gezondheidsrisico's bekend bij het gebruik ervan. Het is in dit propyleenglycol dat de nicotine en het aroma worden opgelost om het eindproduct te maken.

De clearomizer

Dit is de tank waarin de e-liquid gaat. Omdat de vloeibare nicotine verdampt, is er geen tabak nodig. Dit betekent dat de stoom kan worden op smaak gebracht met een verscheidenheid aan smaken om plezier toe te voegen. Dit op zich heeft de smaakliefhebbers aangetrokken welke af willen van de tabak. Het is nu ook mogelijk om nicotinevrije dampvloeistof voor e-sigaretten te verkrijgen. Nu gebruiken veel mensen e-sigaretten als draagbare verdampers, puur voor amusementsdoeleinden, in plaats van een goed gevoel te willen krijgen van nicotine.

Voor wie op zoek is naar e-vloeistof, kan de vloeistof verschillende sterkteniveaus hebben, zodat de meeste mensen de exacte potentie kunnen krijgen waarnaar ze op zoek zijn. Het biedt gebruikers een grote flexibiliteit en zorgt ervoor dat de meest plezierige ervaring kan worden bereikt. Het is vermeldenswaard dat niet alle e-liquids dezelfde kwaliteit hebben, en hoewel verschillende bedrijven dezelfde smaak hebben, kan de ervaring verschillend zijn.

De voordelen van de elektronische sigaret

Het is minder schadelijk

Een van de belangrijkste redenen voor rokers om over te schakelen op e-sigaretten is omdat het een haalbaar en minder schadelijk alternatief is voor het verbranden van tabak. E-sigaretten werken door het verdampen van een vloeistof gemaakt van nicotine, aroma en inerte dragers. Dit betekent dat de damp die uit de e-sigaret wordt ingeademd, geen teer, koolmonoxide of andere gifstoffen zoals in de tabaksrook bevat. Hierdoor kunnen rokers een aangenaam nicotine-ervaring hebben zonder de bewezen schadelijke effecten van tabaksrook. Elektrische sigaretten kopen kan op Roken.nl.

De gerapporteerde voordelen van het gebruik van e-sigaretten vergeleken met het roken van tabak zijn onder andere:
  • aanzienlijk minder hoesten
  • verbeterde ademhaling
  • verhoogde energieniveaus
  • waarschijnlijk kleinere kans op longziekte

Geld besparen met e-sigaretten

Vergeleken met gewone tabak is een van de meest aantrekkelijke aspecten van het gebruik van e-sigaretten het financiële aspect. Hoewel het begint met een redelijke initiële investering, kan het gebruik van e-sigaretten duizenden euro's besparen wanneer het wordt gebruikt om tabakssigaretten volledig te vervangen. Dit komt omdat vloeibare nicotinesupplementen goedkoop zijn en een veel langere levensduur hebben dan tabaksingrediënten, wat betekent dat je hetzelfde effect voor minder geld kunt krijgen.